Měli bychom vědět a také být rádi, že kvalita pitné vody v naší zemi je mimořádně vysoká. Tento fakt je třeba zřejmě častěji připomínat, zvláště v časech narůstajících negativních důsledků klimatických změn. Miliony lidí v různých oblastech světa nemají k dispozici čistou, hygienicky a zdravotně nezávadnou vodu. Naše česká, vysoce kvalitní – čtěte čistá – pitná voda má několik kvalitativních parametrů, které jsou pravidelně kontrolovány hygieniky i vodárnami. Dnes se budeme věnovat jedné z fyzikálně-chemických vlastností vody a tomu, proč je důležitá a na co všechno má vliv. Čtěte, jaká může být tvrdost vody a její účinky.

Co je to tvrdost vody?

Tvrdost vody určuje koncentrace minerálů vápníku a hořčíku, které jsou v ní rozpuštěné. Tvrdost vody v Česku je rozdílná v poměrně široké škále podle oblastí, kde se nachází její zdroj. Závisí zejména na geologických podmínkách lokality konkrétního zdroje vody. Aktuální vyhláška Ministerstva zdravotnictví určuje doporučené hodnoty hořčíku a vápníku ve vodě, které by neměly být nižší, takto:

  • hořčík – 10 mg/l
  • vápník – 30 mg/l
  • vápník+hořčík (tvrdost vody): 2,0 až 3,5 mmol/l

Jednotka mmol – milimol je tisícina molu, základní jednotky látkového množství.

Doporučené hodnoty jsou žádoucí z hlediska ochrany zdraví a jejich překročení nebo nedodržení nevylučuje použití vody jako pitné.

Rozdělení vody podle tvrdosti

Celková tvrdost vody mmol/l
velmi měkká < 0,7
měkká 0,7 – 1,25
středně tvrdá 1,26 – 2,5
tvrdá 2,51 – 3,75
velmi tvrdá > 3,76
Víte, že…

… parametry tvrdosti vody ve vašem regionu můžete zjistit na mapě tvrdosti vody? Dokážete ji bez problémů vygooglit a pokud potřebujete přesnější informace, ptejte se ve vodárenské společnosti, která vám dodává pitnou vodu, nebo ve Státním zdravotním ústavu.

Tvrdá voda je zdravá

Naše pitná voda ve veřejných vodovodních sítích je kontrolována více než balená pitná voda. Hygienici i vodárny pravidelně kontrolují desítky kvalitativních ukazatelů pitné vody. Mezi přísně kontrolované biologické, mikrobiologické fyzikální a chemické vlastnosti vody však nepatří její tvrdost. Vyhláška týkající se kvality vody určuje pouze doporučené hodnoty vápníku a hořčíku jakožto látek ve vodě žádoucích, a tím pádem jen monitorovaných. Minerální látky způsobující tvrdost vody totiž nejsou – v přiměřené míře – zdraví škodlivé, spíše naopak. Jsou potřebné zejména pro zdravý růst kostí, ale ovlivňují například i kvalitu srážení krve. Přítomnost vápníku a hořčíku ve vodě je ze zdravotního a hygienického hlediska nezbytná, tvrdší voda je na pití dokonce vhodnější než méně tvrdá.

Tvrdost vody závisí na geologických podmínkách lokality konkrétního zdroje vody.

Odborníci doslova varují před nezkušenými, laickými dodatečnými úpravami vody, například jejím „změkčováním“. Následkem změkčování je kromě „odvápnění“ i změna korozivně-chemického chování vody. Nesprávné změkčování vody může nejen spotřebičům, ale i vodovodním rozvodům a armaturám více uškodit než pomoct.

Tvrdá voda způsobuje problémy…

… ne přímo lidem, ale našim „vodním spotřebičům“. Opraváři automatických praček, myček nádobí a jiných „vodních“ zařízení by mohli vyprávět. Všude, kudy tvrdá voda protéká, se může usazovat vodní kámen – tedy především na některých kovových materiálech. Nejde ale jen o usazeniny vápníku a hořčíku, které ucpávají rozvody vody a zanášejí vnitřní součásti spotřebičů, ale také o to, jak například při praní doslova atakujeme pračky a jejich armatury chemickými látkami, které obsahují prostředky na praní a i změkčovače vody. A jak tím zatěžujeme nejen naše spotřebiče, ale i životní prostředí. Je logické, že domácnosti v oblastech s tvrdou vodou spotřebují více pracích a čisticích prostředků než tam, kde je voda měkčí. S nasazením změkčovacích prostředků to ale nesmíme přehánět.